zondag 30 november 2008

Fijn Stof en Gierigheid

Vlaanderen is er vergeleken met Nederland niet in geslaagd de hoeveelheid fijn stof in de lucht terug te dringen tot een aanvaardbaar niveau, zo blijkt vandaag in een reportage van Panorama (VRT). Dat wisten we uiteraard reeds, maar kom. Vlaanderen's slechte prestatie zou een ruim aantal doden op haar geweten hebben. Volgens schatting zou er jaarlijks in België zoiets van een 20.000-tal mensen sterven ten gevolge van aandoeningen veroorzaakt door het fijn stof.

Maar misschien sterven er in Nederland jaarlijks 20.000 mensen als gevolg van de spreekwoordelijke zuinigheid van onze noorderburen. Misschien leggen overdreven zuinige mensen, gierigaards en vrekken dus, er het eerst het bijltje bij neer.

Je kan tenslotte niet in alles de beste zijn.

Jeroen Bosch "De Dood van de Vrek"

2 opmerkingen:

Suzanne zei

Dood gaan we toch, allemaal, dus wat kan het schelen waaraan?
Ik wil je niet tegenspreken maar er zijn ook gulle Nederlanders.
En als ze gul zijn, zijn ze gul!

eric rosseel zei

ik schreef wel degelijk de "spreekwoordelijke" zuinigheid. Of Nederlanders gieriger zijn dan Belgen of Hottentotten weet ik niet. Ik wou alleen maar wat relativeren en "dwars doen". Ik wou alleen maar zeggen: je kunt niet in alle hitparades bovenaan staan. en je kan het weinige staatsgeld niet in alles tegelijk investeren.
dus waarom gaat de VRT plots met veel tamtam promotie maken voor roetfilters? er sterven meer mensen van armoede dan van fijn stof bv. maar ja die VRT-journalisten hebben meer last van fijn stof dan van armoede.