donderdag 13 november 2008

Leesgroep Georges Debunne


Op initiatief van CAP (Comité Andere Politiek)

Met de bankcrisis lijken de "oude vormen en gedachten" van het neoliberalisme op sterven na dood. In deze context start op zaterdag 22 november de "leesgroep Georges Debunne". Alle geïnteresseerden zijn welkom !

Onlangs overleed Georges Debunne, de vroegere voorzitter van het ABVV (Algemeen Belgisch VakVerbond) en stichter van het EVV (Europese VakbondsVereniging). Een aantal militanten van progressieve partijen en vakbonden, rood en groen, herkenden zich al een tijd in zijn verzet tegen de neoliberale Europese Unie. Georges Debunne heeft eind jaren 1960 begin jaren 1970 de politieke doctrine van links mee vorm gegeven door het actualiseren van de strategie van arbeiderscontrole.

Naar zijn naam start een leesgroep. De groep is open voor alle denkende en werkende mensen die open en zonder dogma's samen een tekst lezen. De groep is tweetalig. Iedereen kan zijn eigen taal spreken en er wordt voor vertaling gezorgd.

Als eerste wordt de tekst van Eric Rosseel "In naam van de arbeidersklasse" gelezen.

In de jaren 1960 en de jaren 1970 was de term "arbeiderscontrole" zeer populair, zowel onder de arbeiders op de werkvloer als onder intellectuelen. De Socialistische Partij van toen en de vakbonden hadden het over "structuurhervormingen"; progressief georiënteerde christelijke vakbonden in Europa spraken zelfs over "zelfbeheer" (de Landelijke Bedienden Centrale van het ACV bracht indertijd een brochure uit over dat onderwerp). Naarmate het patronaat na de "oliecrisis" dominant werd en de arbeidersbeweging in het defensief werd geduwd, raakte de thematiek echter snel op de achtergrond.
Kan het thema van de "arbeiderscontrole" (ongeacht welk woord er anno 2008 voor zou kunnen gebruikt worden) weer actueel worden in de context van de crisis van het financieel-kapitalistisch systeem met een nieuwe golf van bedrijfsherstructureringen die er ook hoe dan ook zit aan te komen, en met een blijkbaar meer actieve ingreep van de Staat in het economisch leven?

Hoe moeten we de zaken in 2008 denken in het perspectief van een verhoogde tot complete zeggenschap van de werknemers en de gemeenschap over hun dagelijkse arbeid, de toekomst van hun bedrijven en de distributie van de gecreëerde goederen en diensten? Op bedrijfsniveau, nationaal niveau of internationaal niveau? Wat betekent die zeggingsschap voor de democratische controle op de instellingen van de Staat, voor de linkse politieke partijen en voor de overgang van kapitalisme naar socialisme?

Zie:

http://www.anderepolitiek.be/nieuwecap/modules/news/article.php?storyid=1047

en

http://www.anderepolitiek.be/nieuwecap/modules/news/article.php?storyid=1048

Inschrijven is vereist bij theomewis@skynet.be 02/539.00.45.

De eerste leesgroep gaat door op zaterdag 22 november van 10 uur tot 14 uur in DE PIANOFABRIEK, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis / Brussel, ingang Fortstraat.

trein :
Brussel-Zuid
(15 min. wandelafstand)

MIVB :

metrolijn 2 | halte Hallepoort

tram 3, 4, 33, 51 | halte Sint-Gillis Voorplein
tram 81, 83 | halte Willem Tell of Bareel
tram 97 | halte Bareel

bus 48 | halte Sint-Gillis Voorplein of Bareel
noctis N12 | halte Sint-Gillis Voorplein of Bareel

auto: kleine ring Hallepoort

Dit is een initiatief i.s.m. vzw i.o. DE BUS.

1351

1 opmerking:

Suzanne zei

Tekst gelezen (deel I en deel II)
Het lijkt me uitermate boeiend voor het beoogde publiek en is tevens een mooi eerbetoon aan dhr Debunne.