donderdag 9 april 2009

De Oorlog tegen de Jeugd in een Nieuwe Fase

.
In de Oorlog tegen de Jeugd wordt links en rechts een tandje bijgestoken.
Nu willen beleidsmakers je de toegang tot het voetpad verbieden als je het riskeert met een mp3-speler de straat op te gaan. Voor één keer krijgt Yves Desmet van De Morgen van mij een dikke 10 op 10.

[De Morgen, "De Gedachte", 9 april 2009]

Standpunt
Mp3

Welke onverlaat beweerde daar ook alweer dat de Wetstraat in een diepe lethargie van non-activiteit gedompeld is, in afwachting van de verkiezingen?

Gelukkig zijn er nog regeringsleden die niet op een inspanning meer of minder kijken om dat lasterlijke verhaal de wereld uit te helpen. Zo overweegt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe een verbod voor voetgangers en fietsers om een mp3-speler te dragen in het verkeer. Hij heeft daarover een studie besteld.

"Ik sta niet te trappelen van ongeduld om weer een nieuw regeltje uit te vaardigen", zegt Schouppe, maar ja, "verschillende parlementsleden én verkeersdeskundigen zeggen dat zo'n verbod nodig is omdat mp3's een mogelijke bron zijn van ongelukken."Wat doe je dan als verantwoordelijk politicus, geconfronteerd met zo'n spontane uitbraak van bezorgdheid en maatschappelijke betrokkenheid?

Want laten we eerlijk zijn, de maatschappelijke impact van het probleem kan niet overschat worden. Werkelijk dagelijks staan de krantenpagina's vol met verhalen van mensen die aan hun einde zijn gekomen door op het voetpad iets te luid U2, Laura Lynn of K3 door hun oordopjes te laten schallen. Een betrokken politicus neemt dan zijn verantwoordelijkheid.

Niet alleen dient de staatssecretaris ten volle aangemoedigd te worden met dit initiatief, eigenlijk verdient het nog uitbreiding. Dient er ook niet dringend een onderzoek uitgevoerd naar de toelaatbaarheid van winterpetten met oorkleppen, om maar iets te noemen. Ook daar ziet men kouwelijke medemensen soms totaal onverantwoorde risico's mee nemen, omdat zij al evenmin omgevingsgeluiden kunnen waarnemen.

Zouden bejaarden met een hoorapparaat niet eerst een attest van degelijke werking dienen voor te leggen aan de wijkagent, alvorens zich voor hun boodschappen op pad te begeven? Een verantwoordelijk politicus kan immers niet voorzichtig genoeg zijn.

Bovendien kan ook het anticrisiskarakter van dit voornemen moeilijk onderschat worden, denk maar aan de duizenden nieuwe stadswachten die in dienst zullen moeten worden genomen om de eventuele maatregel te controleren en af te dwingen.

En dan lopen er nog criticasters rond die durven te beweren dat dit land niet bestuurd wordt.

Yves Desmet, Politiek commentator

En natuurlijk verschieten die nieuwe fascisten dan dat hun ruiten worden ingegooid, dat ze met een karabijn beschoten worden of dat jonge snaken betonnen palen van spoorwegbruggen gooien.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit soort regelneverij is het enige wat de paarse elite die tsjeven nog gunt om zich op te profileren.

Anoniem zei

Desmet probeert zich al evengoed met ongevaarlijke onderwerpjes te profileren als die tsjeven, overigens.

eric rosseel zei

wat zullen we in tsjeventaal zeggen: journalisten zijn ook maar mensen en die moeten centraal gesteld worden. En Schouppe een schop onder zijn gat geven, is idd misschien goedkoop, maar het was toch een mooi stuk voor hij moet morgen het Kruis op moet: kijk maar uit rond 15 uur in de namiddag en zondag: "Bloemen uit Olland!"