dinsdag 10 februari 2009

Agressie & Haat

.
Dat mensen elkaar geweld aandoen en vermoorden is niet zozeer terug te voeren op hun aangeboren "agressie" maar op maatschappelijk gekweekte HAAT. Natuurlijke agressie verschilt niet van vitaliteit, dadendrang, inzet en wilskracht. Haat daarentegen ontstaat altijd in een situatie van ervaren ONRECHT.
Samenlevingen kweken sinds de invoering van sociale ongelijkheden haat in allerlei vormen. En zo vermoorden we niet alleen, we beleven ook plezier aan het zien vermoorden van anderen. De Romeinen beleefden plezier in het circus waar vreemdelingen voor de leeuwen werden gegooid. Doorheen de eeuwen tot nu beleven meutes plezier aan openbare terechtstellingen.
Wij denken dat we ondertussen beschaafd zijn omdat we alleen plezier beleven aan het vitueel zien vermoorden worden van mensen op tv, in computerspelletjes, etc. Maar een ganse economie van psychiaters, psychologen, verplegers, advocaten, rechters, consulenten, aalmoezeniers, mediamensen, etc. verdienen hun brood aan de miserie die wordt veroorzaakt door haat.

Wanneer we haat uit onze samenleving zouden bannen, dan worden duizenden mensen in diverse sectoren werkloos.

2 opmerkingen:

Dr Spock zei

Zonder haat geen liefde, een mens kent zichzelf in zijn tegendeel.

Anoniem zei

"Maar een ganse economie van psychiaters, psychologen, verplegers, advocaten, rechters, consulenten, aalmoezeniers, mediamensen, etc. verdienen hun brood aan de miserie die wordt veroorzaakt door haat."

Je vergeet de journalisten, de dichters, de schrijvers en ... de militairen.