dinsdag 3 februari 2009

Mann beiβt Hund

.

Man-Bijt-Hond komiek Meuris maakt er zich gemakkelijk van af. "We zijn niet racistisch want we lachen met ALLE bevolkingsgroepen: Limburgers, moslims (heel dikwijls, wil ik even op wijzen), katholieken, dus ook joden."

Daar begint precies het racisme! Mensen terugbrengen tot een gemeenschap, een kategorie, een groep, een hokje! Ik ken Limburgers die geen Limburgers zijn. Ik ken joden die geen deel uitmaken van de "joodse gemeenschap", Marokkanen die geen moslim zijn en vrouwen die zich niet in de eerste plaats identificeren met hun vrouw-zijn. We hebben het vroeger reeds gezegd: het reduceren van een persoon tot een bevolkingsgroep, op basis van afkomst, geslacht, seksuele geaardheid, etc., is precies de basis van alle racisme. Door jezelf te "outen" en je identiteit te herleiden tot één facet van je mens-zijn werk je het racisme in al zijn vormen alleen maar in de hand.

Leef zonder identiteit. Leef gewoon en laat leven!

Lachen kan, lachen mag, lachen moet! Maar een ander of jezelf in ernst herleiden tot een deel van die ander of van jezelf is de bron van alle racisme.

Geen opmerkingen: