vrijdag 27 februari 2009

Détruisez! Détruisons!

.


"Om een nieuwe samenleving op te bouwen,
moet je de oude vernietigen,
zoals je om een nieuw huis te bouwen
het oude tot de grond moet afbreken!"

schreef of riep Michael Bakoenin ergens in 1850
(het kan ook 1870 zijn geweest,
hij zal het wel meer dan één keer gezegd en geschreven hebben).

De rode, groene en roodgroene architecten die van 1970 tot 2005 ijverig plannen, roodboeken, road-boeken, groene New Deals en blauwdrukken maakten om een andere samenleving uit te bouwen, beseffen stilaan de wijsheid van Bakoenin's woorden.

Maar architecten maken natuurlijk zelf hun handen niet vuil en gaan voor een paar jaar op restaurant eten of op vakantie bij de Amazone-indianen.

Voor het afbraakwerk zijn er immers
neonazi's
die niet eens een hoog loon vragen voor hun afbouwvakkerswerk. Die worden voor het ogenblik massaal door aannemers en onderaannemers gerecruteerd en een groot deel zijn reeds hard aan het werk. De architecten weten officieel van niets, wachten tot alles plat ligt (waarna het werkvolk een staatspensioen krijgt, tenzij ze te veel te koop lopen met hun daden, dan worden ze gearresteerd of naar de reeds opnieuw rechtgezette huizen van de Broeders van Liefde afgevoerd; vreemd dat deze maatregelen pas worden afgekondigd nadat werkelijk alles in puin ligt).

Dan komen de architecten terug, krijgen een lintje in de LeopoldsOrde omdat ze tijdens de voorbije oorlog zo moreel hoogstaand en geweldloos gebleven zijn. Bij daglicht geven ze leiding aan het overheidsprogramma "Bouwen en Laten Bouwen", met een rechterhand die niet weet wat de linker doet. En 's avonds lezen ze, tot de bioscopen weer ingehuldigd zijn, als vermaak boeken in het genre van
"God en Staat", van miskende auteurs zoals Michael Bakoenin, zogezegd uit "geschiedkundige interesse", zoals architect Peter Verbiest verklaarde in een interview met het nieuwe weekblad De Morgenstond heeft Goud in de Mond, waarin ook bijdragen zijn opgenomen van de Vakbond van Opbouwwerkers en van UNISONO (het netwerk van KMO's die spreken met één stem).

[En na deze Boodschap van Algemeen Nut - of is het "Openbaar Nut"? - ga ik verder schuilen in het boek "De Zwarte Zwaan: De Impact van het Hoogst Onwaarschijnlijke" door Nassim Nicholas Taleb (ex-rommelkredietversjacheraar en nu professor Onzekerheidskunde aan de Universiteit van Massachusetts); een bijzondere ervaring want je lacht en huilt je krom - tegelijk. Overmorgen, als ik pagina 401 omdraai, kunt u van mij een foto nemen in mijn nieuw statuut van dubbelgehandicapte én langst gelukkige mens ter wereld (meest "Fit-in-zijn-Hoofd" prijs van de voltallige Vlaamse Gemeenschap), wat eigenlijk het zelfde is maar dat weten de apart opererende en apart betoelaagde Guy Mortier en Veerle Heeren en gulle subsidieerder Didier Reynders (nog) niet.]

8 opmerkingen:

cedille zei

het vervelende is dat de architecten ook met onderaannemers werken zodat zich daar achter mooi kunnen schuilhouden...

Anoniem zei

Oh, de architecten van deze dystopie zijn onder meer mensen bij wie u politiek aanleunt? Ze komen samen in natte kamers en lachen daar een keer goed met het klootjesvolk dat intellectueel zo inferieur is en blablabla, want een elite is nodig en als je daar eenmaal bent, moet de rest wel dom zijn. De neonazi's zijn eigenlijk janitsaren of het vreemdelingenlegioen. 't Is maar hoe je het noemt. Die mogen sneuvelen omdat de leiders zich raciaal niet met hen identificeren? In deze context is aboriginal zijn een misdaad en de geringste en meest onbetekenende maar ook onschuldige aboriginal is per definitie een racist en de janitsaar met de machete in de hand een antiracist? Ik zeg maar wat. Die janitsaren zouden wel een keer, het is niet zeker, op een bepaald moment een soort SA kunnen worden, waar de Organisatie zich van ontdoet? En de slachtoffers van deze janitsaren - deze SA'ers - zijn bij uitstek de onschuldigen, diegenen die het meest voldoen aan het officiële verhaal over het Goede, dat echter in de praktijk vanwege de Organisatie niets anders mag zijn dan het tegendeel? Heb ik het goed?

eric rosseel zei

Mogelijk hebt u het goed, maar wat zijn janitsaren ?

eric rosseel zei

janitsaren, ach ja de keurtroepen van het Ottomaanse Rijk, thnx, dat wist ik niet. Een mooi woord trouwens

Anoniem zei

De janitsaren, het Vreemdelingenlegioen, de (il)legale voorgeselecteerde immigranten, de Han-Chinezen in Tibet, de 'onderdrukte' Russen in Estland, de nog meer 'onderdrukte' baronnen en baronnessen in de Vlaamsche Rand, ... Dat bedoel ik daar mee.

eric rosseel zei

en de sansculotten vermoedelijk in 1794. vreemd dat we in Europa altijd vreemden en barbaren nodig hebben om te leren lopen en spreken

eric rosseel zei

zelfs Melkbrigade was destijds niet opgewassen tegen de kauwgom GI's van de USA.
en na het falen van Martine Tanghe proberen ze het nu met Yasmine (met Marc Reynebeau achter de schermen)

Anoniem zei

Ik zou nog niet zo durven beweren dat de christenen in de Balkan niet konden lopen of spreken. En al evenmin dat de Algerijnen dat niet zouden hebben gekund. Of de Vlamingen in België en de Xhosa's in immigratieland Zuid-Afrika. Of de Tibetanen en de Esten. De baronnen en de baronessen in de Vlaamsche Rand zullen te zijner tijd de Vlamingen leren wie de Sade is. Maar lopen en spreken konden ze heus wel. Of bedoelt u met lopen en spreken dat ze de schoonheid en weelde van het Winterpaleis, van Versailles of van het Serail zullen leren inzien, zonder er zelf het genot van te leren kennen?