dinsdag 3 februari 2009

War has come & is here to stay

.
Paus Pius XII zegent de fascistische wapens voor de Tweede Wereldoorlog

Met dat niet onbegrijpelijk Amerikaans protectionisme ("iedereen" wist wel dat het rap zou gedaan zijn met de Obamamania hier in Europa) zullen ze in Europa onder elkaar weer gaan vechten om elkaars "markten". Het is al in elk Europees land elk-voor-zich sinds het begin van de financiële crisis en nu zullen in elk land de bedreigde werknemers al even begrijpelijk vragen aan hun regering om de fabrieken op eigen bodem te redden en zich van de anderen niets aan te trekken. Ook de Chinezen, die het Amerikaans handelsdeficit betalen, worden stilaan heel boos op de Amerikanen en hun gesloten grenzen. En dit terwijl de US China het laatste decennia omringt met steeds meer militaire présence.

Eind de jaren 1980 aarzelde ik even maar schreef ergens toen toch reeds neer:

"Binnen een paar decennia liggen
Frankrijk en Duitsland weer in oorlog".

En zie, het nadert snel, elke dag wordt de versnelling opgedreven. Landen worden tegen elkaar opgezet: eerst in de bankencrisis, nu bv. in de automobielproductie, maar niet alleen daar en de resterende sectoren zullen hoe dan ook volgen. Stilaan zal de Staat ook allerlei vzw's in de non-profit sector niet meer kunnen subsidiëren: het zogenaamde middenveld en het verenigingsleven dat instond voor de "sociale cohesie" zullen ineenschrompelen.

Europa is zo dood als wat en binnen de landen worden dan ook nog mensen tegen elkaar opgezet: racisme en homofobie, het is allemaal dik trendy aan het worden en het verkoopt zelfs als zoete broodjes. Italiaanse werkloze jongeren, kids eigenlijk, moeten hun "amusement" zoeken in het in brand steken van een Indiase migrant. De haatboodschappen op internetfora blijken stilaan meer te zijn dan een verbaal rollen van de spieren. Wat storen de VRT of de VTM of de kranten zich eraan dat moslims of joden gekwetst worden, de kijk- en leescijfers gaan erdoor omhoog !!! De bevolking "vraagt" erom, de tv en de kranten zenden uit en schrijven "wat u denkt". De Paus kan probleemloos nazifielen en fascisten in het zonnetje zetten, net zoals zijn collega Pius XII een oogje dichtkneep als Mussolini op vraag van Hitler eind de jaren 1930 in Italië de joden liet oppakken en hij zweeg over wat hij van Duitse katholieke priesters tijdens de jaren van de Holocaust te horen kreeg.

Alle ingrediënten staan nu klaar voor oorlog. Ook op individueel niveau wordt meer en meer agressie aangeboden als "amusement": het aantal rapesex-sites en andere bestialiteitensites neemt zienderogen toe. Niemand ontsnapt eraan. Jongeren worden wanhopiger, gefrustreerder en dus of depressiever of fysiek agressiever.

Ik vrees dat mijn pessimisme niet ongegrond is. Ik heb ooit gedacht dat ik nooit een oorlog zou meemaken, maar ik ben er niet meer zeker van. Integendeel, we zullen mogen blij zijn als we de omslag in de Maya-kalender van 2012 halen.

Een vonk kan de boel doen ontploffen. Een door een verstrooide scheidsrechter geleide voetbalmatch bijvoorbeeld. Tegenwoordig hoef je de troonopvolger van het Oostenrijkse keizerrijk niet meer te vermoorden, zoals in Sarajevo in 1914. Een niet toegekende strafschop in een match tussen Marseille en Stuttgart zal de gemoederen veel meer verhitten.

2 opmerkingen:

cedille zei

Ik kan alleen maar uit de grond van mijn hart jopen dat je ongelijk hebt.

Anoniem zei

voetbal is oorlog!


ts