zondag 28 december 2008

29 december 1950


Op 29 december 1950 is er volgens Wikipedia (zowel in de Engelse als in de Nederlandse en Franse versie) niets maar dan ook werkelijk niets gebeurd. De kranten moeten de dag erop vol gestaan hebben met berichten over mensen die op het voetpad uitgegleden waren en een been gebroken hadden en met andere verzonnen soortgelijke verhalen. Er is die dag niemand geboren en ook niemand gestorven. Het ganse jaar 1950 geeft overigens een bijzonder slap beeld.

Wel, dan voel ik me in mijn eigenliefde toch wel behoorlijk koud gepakt. Want op die dag werd ergens in een West-Vlaams gehucht (Bekegem) in een bouwvallig huis waarvan de pannen losraakten bij het minste briesje en waar bij regenweer de kamers vol potten en "seulen" (emmers) stonden om het water op te vangen dat overal door het dak lekte, op 5 meter afstand van een houtvuur een kinderlijfje geboren. Daarvoor was beroep gedaan op de deskundigheid van een vroedvrouw, die ook zorg wou dragen voor de moederkoek. Die koek bleek na lang aarzelen dan ook bereid zich zoals het lijfje in de wereld te werpen, maar al dadelijk tot haar scha en schande: de mannelijke bewoners en aanwezigen maakten met die koek onmiddellijk korte metten. Van de moederkoek werd nooit meer iets vernomen.

Het kinderlijfje bleek net voldoende levensvatbaar om de ouders ertoe te bewegen in de winterkoude die heerste, enige schikkingen te treffen om in het huis een minimale kamertemperatuur te handhaven en bij buren op zoek te gaan naar een wieg die reeds meerdere keren dienst had gedaan. En een kleine week later werd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand (Bekegem was toen nog een gemeente, die werd ergens in de jaren 1960 aangesloten op het elektriciteitsnet van Eernegem en met de grote fusies van 1976 finaal bij Ichtegem ondergebracht, als het maar om -gem eindigde dus) een "kind van het mannelijk geslacht getoond". Het lijfje, dat nog geen enkele tekenen van geestelijk leven vertoonde, werd in een vergeeld boek ingeschreven als
Eric Cyriel Maria Rosseel
met de achternaam van de meest waarschijnlijke vader. En na verloop van een vijftiental maanden leerde dat lijf ook naar zichzelf wijzen met de kreet: "Ikke Eric!". Het gevaar op een voortijdige fataliteit bleek echter nog niet geweken (of de hoop erop was nog niet opgegeven), want pas op zijn 8ste levensjaar werd van het ondertussen in een kostuumpje met korte broek gestoken lijfje een foto gemaakt.

Er zijn tot op heden ook nooit meer dan 100 foto's van Eric Rosseel gemaakt. Niet te verwonderen dus dat zijn geboorte niet op Wikipedia wordt vermeld.

Maar hoe dan te verklaren
dat zijn doen en laten
op zoveel plaatsen
in de gaten wordt gehouden?

7 opmerkingen:

Suzanne zei

Eric, ik wens je een gelukkige verjaardag, dat je wensen in vervulling mogen gaan.
Dat kleine jongentje was welkom in Bekegem en nu zoveel jaar na data zijn er mensen die het een geluk vinden dat je er bent.
Maak er een goed jaar van en blijf nog jaren op deze aarde vertoeven.
Een hartelijke gemeende knuffel van Suzaninka.

Anoniem zei

Beste Eric,
Er is er één jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien dat ben JIJ! Web-log.nl wil je bij deze graag feliciteren en je een leuke dag toewensen.
Net als je lezers zijn ook wij benieuwd hoe je verjaardag was en lezen dit graag terug op je ericrosseel.web-log.nl
Groeten,
Web-log.nl

De Viegende Karper zei

Beste Eric,
Ik weet niet hoeveel dikke kussen ik moet geven, maar veel. En je zegt er niks over toen we daarnet nog aan de telefoon hingen. Ik ben in Beervelde, dat nu zelfs niet meer bestaat, geboren. Ook in de Winter, dat weet jij maar hang ik niet aan iedereens neus. Ik heb ooit een gedichtje geschreven om de dood van mijn vader te verwerken. Toen ik een zoon kreeg besloot ik het ook aan hem op te dragen. Het staat nog ergens online op een van mijn oude sites, waar ik niet meer aankan omdat ik van internetprovider veranderd ben. Ik geef hier de URL 40 jaar zonder tranen. Nog vele jaren.

Anoniem zei

Nog vele jaren !!!
Carine, mijn vrouw, is in de wolken van je “Fin de Siècle”.

raf

Anoniem zei

Gelukkige verjaardag ericrosseel!

Hey ericrosseel,

Netlog wenst je een gelukkige verjaardag!
Geniet met volle teugen van deze ongetwijfeld mooie dag.

Bezoek je profiel. Je krijgt van ons 3 spotlights als verjaardagscadeau!
Klik op deze link om je cadeau in ontvangst te nemen: Neem je cadeau in ontvangst! (Deze link is slechts 2 weken geldig)


Veel plezier nog en proficiat!
het Netlog Team

cedille zei

Een hele gelukkige verjaardag lieve E. Ik heb geprobeerd hier de code voor een foto van een verjaardagstaart in te plakken maar hij wil het niet aannemen. Je gaat je dus een mooie grote verjaardagstaart moeten inbeelden, met marsepijnen figuurtjes op, aan de zijkant ingesmeerd met chocola. En voor de rest mag je je eigen fantasie gebruiken (voor één keer, omdat je jarig bent ) Dikke zoen

Suzanne zei

Nathalie zei...
Beste Eric

Nog véle jaren, in goede gezondheid en vooral vol VRIENDSCHAP.

30 december 2008 18:47