zaterdag 27 december 2008

Bètablindheid

[Bron: De Volkskrant 27-12-2008]

Vorig jaar beloofde een redacteur van de Nederlandse De Volkskrant erop te letten welke wetenschappelijke uitglijers de media zoal dit jaar zouden maken. Want ook journalisten kunnen zich flink verslikken in die verraderlijke wetenschap.

Hij somt er vandaag een tiental op. En hij eindigt met:

"Maar de vrolijkste uitglijer maakte De Telegraaf. ‘Kangoeroe genetisch gelijk aan de mens’, kopte de wakkerste krant van Nederland. Verhip, u bent een kangoeroe! De krant vervolgde: ‘Kangoeroes vertellen veel over hoe de mens er 150 miljoen jaar geleden uitzag.’ Knap van die kangoeroe: de moderne mens bestaat pas 200 duizend jaar.

Zo zie je. Een journalist kun je van alles wijsmaken. Als het maar wetenschappelijk klinkt."

Maar Vlaanderen doet het nog beter! Daar kunnen niet alleen de wetenschappers maar ook nog de politici de journalisten van alles wijsmaken. En, wonder boven wonder, die journalisten slagen er (volgens een "wetenschappelijk uitgevoerde" opiniepeiling) op hun beurt in deze wijsheden aan 79% van hun lezers en kijkers wijs te maken. Morgen op de dag van de Onnozele Kinderen stijgt dit percentage zelfs tot 86%.

4 opmerkingen:

eric rosseel zei

Het is maar een faluwtje, dit blogstukje. Maar wat wil je met deze dagen en in deze vrieskou ?

eric rosseel zei

flauwtje uiteraard !

Suzanne zei

't Mopje was net een snufje zout en het is verdwenen! Met een snufje zout is alles minder flauw!

Deze vind ik goed:
Morgen op de dag van de Onnozele Kinderen stijgt dit percentage zelfs tot 86%.

Anoniem zei

Eric, het kan niet alle dagen kermis zijn. Dat zegt men toch? Kunt gij uw Technorati authority zien? 5 en ik sta maar op 4. Ik heb wel 2 blogs en die andere staat op 1, dus staan we feitelijk gelijk.
Zie: http://www.technorati.com/blogs/http%3A%2F%2Fericrosseel.blogspot.com