donderdag 18 december 2008

Linguistic Cleansing

Weinig mensen denken nog na over de woorden die ze nogal snel in de mond nemen. Taalverloedering noemt de culturele elite dat. Maar die elite heeft het zelf altijd over het woord dat het meest inhoudsloos van al geworden is: democratie. Om de haverklap waarschuwen columnisten en andere vrije-tribune-schrijvers ons dat de "democratie in gevaar is", dat "alle democratische partijen zich moeten verzetten" tegen één of andere verfoeilijke ontwikkeling in zeden en gewoonten bij een deel des volks. Nochtans: als in de krant staat dat de "democratie in gevaar is", zie ik geen tanks in de straten of kolonels op de tribune.

Hoe dan ook iedereen is tegenwoordig democraat. Zelfs de communisten waren democraten, ze noemden hun contreien "volksdemocratieën". En de socialisten van de Belgische WerkliedenPartij zijn ondertussen sociaal-democraten geworden. Nochtans waren er vroeger heel wat mensen die nu geëerd worden om hun intellect, die heftige tegenstanders waren van de democratie. Plato vond dat de Staat moest geregeerd worden door buitengewone mensen, de "filosofen". Nietzsche oordeelde dat de massa's, die toch maar gedreven waren door een slavenmentaliteit, zich niet te moeien hadden met de toekomst van het Herrenvolk. Democratie is de regering der dwazen, zei hij, want die hebben altijd minstens een 51% meerderheid.

Deze namiddag, toen ik met de krant in de hand maatschappelijke betrekkingen aanknoopte met de Delhaize-kassierster en ik haar vroeg wat ze dacht van het huidige politieke theater in ons wingewest, ontspon zich volgende Socratische dialoog:

Kassierster: "Da's democratie, nietwaar?"
Criticus: "Wat is dat, democratie?"
Kassierster: "Het volk aan de macht!"
Criticus: "Wie is dat, het volk?"
Kassierster: "De mensen, hé!"
Criticus: "Alle mensen?"
Kassierster: "Ja, de gewone mensen. Zoals u en ik en die daar!"
Criticus: "Zijn er dan ongewone mensen? En mogen die niets te zeggen hebben?"
Kassierster: "19 euro 64 cent, a.u.b."
Criticus: "Allez, dank u. Nog een fijne dag verder."

Natuurlijk zijn er ongewone mensen. Op de terugkeer naar huis liepen er zes van dat soort me voor de voeten.

9 opmerkingen:

Suzanne zei

Je bent ook een ongewoon mens...

Naomi zei

Laat nu net zeer toevallig "liguistic Cleansing" één van dé topics uitmaken op volgende meta-blog.

http://thewingsofthecarp.wordpress.com/

eric rosseel zei

OK, Flying Carp.

De Viegende Karper zei

Hallo Naomi en Eric,
Dank je Naomi voor je verwijzing naar mijn Blog, het is nog geen meta-Blog maar ik ben aan het werken aan de voorbereiding van een Meta-Blog en daarmee ziet mijn Blog er nu ook zo uit. Ik ben experimenteerder. Eerst eens proeven van de boter om de zien of ze nog niet beurs is. Eric schrijft hier schitterende artikels. Ik heb ook genoten van Lettres persanes -l. De naam Eric Rosseel zegt me iets maar ik weet nog niet wat, ik ben hem waarschijnlijk in een ander verband al tegengekomen. Maar ja reeds heel mijn leven sukkel ik met twee ontwerpfouten in mijn hersenen, namen onthouden en orientatie (ja voor een man is dat pijnlijk).

Wat ik spijtig vind is dat we allebei op een verschillend Blogplatform zitten. Ik heb tijdelijk omwille van mijn onderzoek een snelblog op het Blogspot platform http://devliegendekarper.blogspot.com/ maar ben niet van zin dat verder te onderhouden eens ik weet wat ik moet weten. Twee Blogs is zelfs voor mij te veel van het goede. Waarom is het spijtig dat we op twee platforms zitten? Omdat blogs een systeem hebben waarmee ze aan mekaar kunnen laten weten dat ze mekaar citeren. Ik zit op Wordpress waar trackback wordt gebruikt (http://nl.wikipedia.org/wiki/Trackback, zie ook het engelstalige artikel) en Eric zit op Blogspot waar ze een andere methode gebruiken backlinks. Ja ik ben een systeem ingenieur gespecialiseerd in Internet communicatie.

Ik onderzoek nu hoe we toch mekaar op de hoogte kunnen houden van een en ander zonder altijd naar het reply-venster te moeten teruggrijpen.

Keep the good things running
Daniel Verhoeven, Blog: http://thewingsofthecarp.wordpress.com/

Suzanne zei

Je vurigste fan is een Oostendse.
Gisteren nieuwe link: het zinkend schip.
Vandaag: de vliegende karper.
Heb je nog ergens die foto van vishandel 'Rosseel'?

eric rosseel zei

vishandel komt eraan !!!

De Viegende Karper zei

Denk dat ik intussen ontdekt heb wie Naomi is, ze wist zich wel op een schitterende manier op de achtergrond te houden. Heeft een dikke kus verdiend. Als ze nog eens in Gent is, Eric heeft mijn nieuw adres.

Anoniem zei

De Kassierster had ook kunnen zeggen: we kunnen dat gesprek in het café verderzetten.

eric rosseel zei

ja, op vrijdag na 21 uur