dinsdag 9 december 2008

De VRT wordt overal ter wereld belaagdVRT-correspondenten in het buitenland moeten er blijkbaar zo afzichtelijk uitzien dat ze om de haverklap klop krijgen. Een kleine maand geleden kreeg Tom Van de Weghe, VRT-correspondent in China, op zijn smoel. Daarnet klaagde Bart Verhulst, VRT-correspondent in Athene, op TerZake dat hij vandaag moest opletten of hij had bij de begrafenis van de zaterdag door de politie doodgeschoten 15-jarige Alexi Grigoropoulos ook al mot gekregen. Op die manier slaagt de VRT er natuurlijk niet in uit te leggen waarom duizenden Griekse jongeren naar aanleiding van de gewelddadige dood van een jongere vier dagen lang amok maken. Als kijker kun je dan alleen tot de conclusie komen dat Chinezen brutale barbaren en sadisten zijn en dat de Atheense jongeren niets liever doen dan vernielen en plunderen. Kortom: de VRT-correspondenten hebben het eigenlijk meer over hen zelf dan over de zaak waarvoor ze daar in het buitenland toeven (op onze kosten dan nog).

Wat een verschil met onze franstalige RTBF, die op haar 19u30 journaal eenvoudigweg meldt dat de familie gevraagd had dat er niet van nabij zou gefilmd worden (zoals ook de Franse krant Le Monde en CNN bericht hebben) en die ook onmiddellijk begrijpt waarom de manifestanten natuurlijk niet graag op met hun volle gelaat op een filmrol vastgelegd worden. De RTBF-correspondente kan dan achtergrondinformatie geven over de al jaren aanslepende hoge jeugdwerkloosheid, de moeilijkheid om na de studies een deftige job te vinden waarbij bv. jongeren die hoger onderwijs hebben gevolgd zich tevreden moeten stellen met een jobke in een pizzabar waar ze dan 300 à 400 euro per maand verdienen. Dus waarmee moeten minder geschoolden dan genoegen nemen? En de RTBF gaat ook even polsen bij Griekse jongeren die in Brussel verblijven en laat hen wat vertellen over de levenscondities van de doorsnee Griekse jongere.

Dat de VRT maar een doorgedreven besparingsprogramma doorvoert en haar programmatie beperkt tot het uitzenden van het testbeeld. Tenslotte betalen wij die journalisten om daar in China de Chinese Muur te gaan bezoeken en in Athene Retsina te drinken.

"Flikken, Varkens, Moordenaars", is de slogan van de Griekse demonstranten. Ik zal ze es mailen dat ze gerust ook voor de VRT een aanverwante slogan mogen bedenken.

8 opmerkingen:

cedille zei

Moest ik niet zo'n vreedzaam persoon zijn ik had bij gelegenheid zelf ook al wel eens klappen uitgedeeld aan opdringerige VRTjournalisten.

Suzanne zei

Eric à la grecque...

Suzanne zei

Cedille, zo vreedzaam ben je dus niet want je hebt er al over nagedacht en je handen jeuken.:-)

The Stranger zei

met pizzabakken kan je al gauw 1400 in de maand verdienen hoor :P

eric rosseel zei

ja, in Rotterdam Simon !!!

Anoniem zei

rotterdam is dan ook de stad van het oppertunisme en het grote geld verdienen!!!

zo won ik laatst nog oppertunistisch 140 euro met poker in het casino

TS

Kyrios zei

Op de VRT klaagt men zo graag dat men toch maar een arme staatszender is.
Omdat zij een staatszender is heeft zij de verantwoordelijkheid om niet enkel populistische maar ook informatieve actualiteitenprogramma’s zoals bvb panorama met William van Laken aan te bieden.

Die taak wil zij heel graag vervullen zo klinkt het dan obligaat maar dergelijke producties kosten handenvol geld.

Er is nochtans een voor de hand liggende oplossing waardoor men de kosten voor de producties van deze programma’s al direct met 50% kan terugschroeven.
In België hebben we nog een tweede staatszender die met net diezelfde problemen worstelt.
Bij de RTBF zijn er ook bekwame programmamakers aan de slag (zoals bvb Jean-Claude Defossé van Actuel).
Een uitwisseling van reportages zou niet enkel de kosten reduceren maar de onderlinge kruisbestuiving zou de burgers van het land ook terug dichter bij elkaar brengen.

Vrijdenkers kunnen bij dit alles toch niet anders dan zich af te vragen waarom deze vanzelfsprekendheid tot op de dag van vandaag nog geen realiteit is.
Als men weet dat de minister van media in Vlaanderen niemand minder is dan Geert Bourgeois is het niet moeilijk om in te schatten wie er op de rem staat.
Nationalisten van de harde lijn zoals Bourgeois willen helemaal geen “kruisbestuiving” tussen Nederlandstalige en Franstalige Belgen.

Siegfried Bracke de hartstochtelijke verdediger van de Dietslandse gedachte en dus een nationalistische spitsbroeder bij uitstek heeft zich in het verleden al verzet door op dictatoriale wijze zijn njet uit te spreken over de vertoning van de reportage “la fache cachée du Vlaams Blok” op de Vlaamse televisie(en gevraagd door heel wat Vlaamse verenigingen en organisaties).Bij dergelijke censuur vraag je je af wat er niet gezien mocht worden.
De partijdigheid lag er nochtans in dikke lagen op want toentertijd had de heer Bracke het zeer druk met het modereren van VB debatten in Knokke en omstreken.

cedille zei

@ Kyrios: Way to go!!