donderdag 25 december 2008

................... Over de Karper .................

De Karper

De Karper is/was oorspronkelijk een kalme vis die houdt/hield van rustige waters: kreken, grote plassen en grachten In tegenstelling tot de Snoek, die altijd onrustig is en op jacht gaat. De Snoek leeft van de jacht op andere vissen. Bah. De karper eet alles. Hij is ook niet vies van een lekker stukje vlees of vis, maar rustig aan. Hij eet wat voor zijn bek komt. De Snoek is maar een mager beestje van al dat jagen, de Karper daarentegen kan tegen een stootje. De ecologische voetafdruk van De Karper is 1,8 ha.

Oorspronkelijk zwom de Karper in de Herinis van Gent. De Heirnis of ‘Heernesse’ was een groen weide gebied aan de rand van de Schelde doorkliefd met beken, grachten en kanalen. In de winter, als het vee op stal stond, overstroomde de Heinis.

De Heirnis ligt vlak naast Macharius maar is er op geen enkele manier mee te vergelijken alhoewel het stadsbestuur spreekt van de wijk Macharius-Heirnis, is dit een administratieve vertekening van de realiteit. In Macharius stond de wieg van Gent, de Sint-Baafs Abdij terwijl Herinis in feite altijd een buitenwijk is geweest en nog is.

Carp flies to the West

Carp flies to the West

Nu nadat Karel V de Gentenaren gestraft had om hun weerbarstig gedrag heeft hij de wijk, die nu Macharius heet, met de grond gelijk gemaakt en er het Spaans Kasteel voor in de plaats gezet. Nu dat is intussen ook al lang afgebroken, maar stukjes van de Sint-Baafs Abdij zijn blijven staan. Dus toeristen dwalen soms wel eens af uit het nieuwe centrum van Gent rond het Belfort naar Macharius en dat zullen die van de Herinis geweten hebben. De wijk Macharius werd reeds in de jaren 1990 grondig gesaneerd en totaal vernieuwd. Het is er plezierig wonen met drie groene zones en twee grote parken om te spelen. In de Heirnis zijn geen speelparken, men is er nog altijd bezig met de sanering en enkel Alah en God weten wanneer die ooit zal klaar zijn. Soit, terug naar de voorgeschiedenis van de Karper.

Carp flies to the East

De Karper was gelukkig in de Heirnis tot halverwege de 19de eeuw. Toen begon Gent uit te breiden. Een nieuwe lelijke volkswijk met stinkende fabrieken en ongezonde cités verscheen op de plaats waar vroeger de koeien en paarden graasden. Grachten en kreken werden opgevuld met puin en de Karper, die toen nog niet vloog, moest zich terugtrekken in de Schelde en de Leie. Maar dit was nog niet het einde van zijn miserie. In 1950 besloot het Gentse Stadsbestuur om een Ringvaart rond Gent te graven om de steeds terugkerende overstromingen te voorkomen. Nu de Karper vindt die overstromingen normaal. Ze maken de grond vruchtbaar met rivierslib, de rivier kan zichzelf reinigen en in de Lente zit ze weer vol leven. Maar de mensen houden niet van natte voeten, dus begonnen ze maar te graven. 20 jaar heeft dat geduurd maar in 1970 was het zo ver, de Ringvaart werd geopend en wat zullen we nou hebben? Eek! De Schelde in het stad liep leeg. Wat overbleef was vuiligheid, slib en slijm. De Karper is een stadsvis. Geen sprake van om in Merelbeke of in Melle te gaan zwemmen. De Karper was razend, zo razend dat hij besloot te gaan vliegen. En hij zal vliegen tot er weer gezond water in de de Schelde vloeit.

[Bron: http://thewingsofthecarp.wordpress.com/ ]

4 opmerkingen:

Suzanne zei

Leuk; mooi beestje de karper, wist niet dat hij zo hoog kon springen!
Heb ondertussen mijn ecologische voetafdruk gemeten en ik moet minder zuinig worden want ik zit flink onder het belgisc hj gemiddelde.

Anoniem zei

Hey Eric,
Bedankt om mijn foto op je blog te zetten.
@ Susanne
Natuurlijk kan ik zo hoog springen, daar komt geen trucage bij kijken. 'k heb nogal kleine vleugeltjes, als ik niet hoog genoeg spring kan ik niet vliegen, hee. 'h heb al regelmatig ne keer een buiklanding gemaakt ook.

eric rosseel zei

Tia Hellebaut moet dan een gedroogde haring zijn.

Ti lli zei

Leuk om doen, die eco-voetafdruk. Bij mij viel het nog mee. Oef. Zou me pas echt schuldig voelen als die slecht zou zijn.