zondag 18 januari 2009

**** Genoeg Coco's en Cryptosocialisme! **** Wanneer weer eens Poëzie, ajb ?

.
donderdag 29/01 - 19:00 > 23:00

Gedichtendag
Ontdek de poezie in Sint-Gillis!

Er zit poëzie in Sint-Gillis! Naar aanleiding van Gedichtendag organiseren we met verschillende culturele partners die avond een meertalige poëziewandeling waarbij we de poëtische rijkdom van zoveel mogelijk verschillende culturen, aanwezig in Sint-Gillis, willen laten weerklinken. We brengen de poëzie tot bij op volgende plaatsen:

  • In de Franstalige bibliotheek van Sint-Gillis en het Maison du Livre (Romestraat 24-28) is er om 19u00 een hommage aan Jacques Izoard en Gaston Compère, een lezing door de bibliothecarissen van de bibliotheek en de medewerkers van het Maison du Livre (in het Frans).
  • Doorlopend zijn er in de winkelvitrine van vzw De Lork, in de Alsembergsesteenweg 11, woordinstallaties en gedichten van mensen met een psychiatrische problematiek en licht verstandelijke beperking (Ned./Frans).
  • In Brasserie Verschueren geven Les Amis d’Aragon om 19u00 een voordracht van teksten van Louis Aragon, die voor de gelegenheid gaan over cafés en bistrots (in het Frans en Spaans). Boekhandel Aurora stelt voor de gelegenheid zijn kraam op in het café.
  • In De Pianofabriek wordt doorlopend van 19u00 tot 22u00 een eclectische verzameling korte animatiefilms vertoond, die gebaseerd zijn op hedendaagse, Vlaamse poëzie. Het Brusselse productiehuis S.O.I.L. werkte voor dit project ‘DichtVorm’ met jonge filmmakers samen en bracht er een dvd van uit op het label ‘Selected Shorts’ van het Kortfilmfestival Leuven. Verschillende van de films zijn reeds vertoond op Belgische en buitenlandse kortfilmfestivals, waarbij enkele films in de prijzen vielen. Maar het is de eerste publieke vertoning in Brussel! (Nederlands met Engelse ondertiteling). Om 20u00 wijden de deelnemers van CitaDelle, de vrouwenwerking van De Pianofabriek, je in in de Arabische poëzie met hun ‘Chroniques de la CitaDelle’. Onder leiding van Rachida Abouchdak kan je kennismaken met de wondere wereld van Mahmoud Darwich en Nizar Kabbani. Kom luisteren, want bekend maakt bemind! (in het Arabisch, Nederlands en Frans)
  • In boekhandel Les Yeux Gourmands (Jean Volderslaan 64A) geeft Catherine Pierloz om 20u00 een lezing rond het œuvre van Kenneth White (in het Frans).
  • Om 21u00 verwachten de heren en dame van Jazzpoëtici u in Brasserie L’Union. Twee dichters die het publiek aanspreken, proberen te raken, tussen hen in de jazz die de gemoederen verhit of bedaart, en een zangeres die hen de mond snoert…poëzie op de cadans van jazz...of er net tegenin. Een zinnenprikkelende performance! (in het Nederlands).
  • We sluiten af in het Volkshuis café met Alek et Les Japonaises, een absolute ontdekking, die met hun Electropical Music -een mix van woord, beeld en beat- het publiek aanstekelijk vermaken (Frans/Japans/Ned.).
  • Laurence vielle, schrijfster en inwoner van Sint-Gillis, verrast u op verschillende plaatsen op poëtische wijze.

Een avondwandeling die hart én geest verwarmt!

GRATIS | Info: Dienst Nederlandstalige Aangelegenheden
02 536 03 35 of sverhees@stgillis.irisnet.be

Geen opmerkingen: