donderdag 8 januari 2009

God leed aan bronchitis bij Big Bang

Astronomen horen rare ruis in ruimte

[De Volkskrant - 08 januari 2009]

AMSTERDAM - Amerikaanse sterrenkundigen die op zoek waren naar straling afkomstig van de eerste sterren in het universum, zijn gestuit op een even raadselachtige als luidruchtige kosmische ruis.

NASA's Arcade-ballonmissie bij het oplaten. (NASA)

In juli 2006 liet een team van het NASA Goddard Space Flight Center in Greenbelt (Maryland) een ballon met meetapparatuur op vanuit Palestine (in Texas). De ballon bereikte een hoogte van ruim 36 kilometer, waar de aardse dampkring overgaat in de ruimte.

De meetapparatuur was letterlijk ondergedompeld in een bad van vloeibaar helium, waardoor een temperatuur kon worden bereikt van 270 graden Celsius onder nul – de temperatuur in het heelal.

Het idee was dat de apparatuur straling zou oppikken van sterren die vlak na de geboorte van het heelal zijn ontstaan. De astronomen hoorden echter een veel luider signaal, zes keer sterker dan verwacht, dat ze niet konden toeschrijven aan de gebruikelijke achtergrondstraling in het heelal.

Radiobronnen

Ook sluiten de sterrenkundigen uit dat de straling afkomstig is van andere bekende kosmische radiobronnen. Wat ontbreekt is namelijk de infrarode straling die zulke radiobronnen doorgaans ook uitzenden.

Het raadselachtige aan het nieuwe signaal is, merkt teamlid Dale Fixsen in een vraaggesprek met de website ScienceDaily op, dat er in het heelal niet genoeg sterrenstelsels zijn die radiosignalen uitzenden om de hoeveelheid ruis te veroorzaken die door de ballonnen is opgevangen. 'Je zou ze in het universum moeten samendrukken als sardines in een blikje. Er zou niet genoeg ruimte tussen de sterrenstelsels overblijven.'

Sterren

De raadselachtige ruis blokkeert het zicht op straling afkomstig van de allereerste sterren, die volgens sterrenkundigen zo’n 13 miljard jaar geleden moeten zijn ontstaan – niet lang, in kosmische termen, na de Big Bang waaruit het heelal is ontstaan.

De Amerikanen hebben hun bevindingen gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Astronomical Society, die deze week wordt gehouden in Long Beach (Californië). Liefst vier artikelen over de vondst zijn aangeboden aan The Astrophysical Journal.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ruis heb je eerder bij hartafwijkingen (hartruis). Het piepen van de longen kan ook het gevolg zijn van overmatig tabaksgebruik.
Dr. B

eric rosseel zei

Dr. Beelzebub, I presume ?

cedille zei

No, dr Bigbang himself !!