maandag 30 maart 2009

Dunne Lippen

;
Ik herinner me de naam niet meer van de man die me waarschuwde voor mensen met dunne lippen. Hij had het vooral over vrouwen. Die had ie grondig bestudeerd, voor mannen baseerde hij zich te zeer op occasionele gevallen, vond hij, en hij wou geen veralgemeningen doen, toch niet naar een populatie die hem niet interesseerde. Iedere keer dat ik hem zag, was hij trouwens ook vergezeld van een andere vrouw, dus hij moet dat ras wel gekend hebben. Het is allemaal bijna 40 jaar geleden, ik was nog student toen.

Vrouwen met dunne lippen zijn "emotioneel gierig", stelde hij onomwonden. En hij had een soort psychoanalytische verklaring voor het fenomeen. Ze waren als kind te snel van de moederborst of de papfles weggerukt geweest en dus leerden ze zich bij daaropvolgende beurten vast te bijten in de tepel of de tuut van de papfles. Daarbij raakten hun mond en hun lippen door de macht van de gewoonte naar binnen gekeerd, met als eindresultaat een gezicht met dunne lippen. Hij beweerde dat mensen met dunne lippen minder voorkomen in mediterrane landen en minder in kuststreken. Misschien zien die als kind meer zon of meer iodium, opperde ik. Nee, nee: zet ze onder een antidepressielamp of geef ze een iodiumkuur, het betert er geenszins op. Het is de borst waarin ze zich hebben vastgebeten! Ongetwijfeld zou hij nu anno 2009 de hypothese hebben voorgestaan dat al die vrouwen die volgens de VRT klachten hebben over pesterijen op hun werk (68% van de klachten komt van vrouwen en behelst in het merendeel der gevallen hun superieur), dunne lippen hebben. Dat zou gemakkelijk gecheckt kunnen worden.

Uiteraard laten alle vrouwen je graag uitpraten om daarna elders sier te maken met wat je allemaal zo gemakkelijk hebt prijsgegeven. Ze doen dat niet uit kwaadwilligheid: ze blazen ook graag de loftrompet over je (als je er niet bij bent dus). Maar vrouwen met dunne lippen zijn echt venijnig en giftig. Ze nemen maar geven nooit. Dunne lippen vind je bij deurwaarders, boekhouders en fiscale ambtenaren. Een advocaat met dunne lippen zal je zaak verdedigen, niet met passie om je genoegen te doen zoals een advocaat met volle lippen, maar uit ressentiment voor de tegenpartij. Wraak dus! Puur slecht karakter.

Ik heb niet de gewoonte om mensen vast te pinnen op hun ervaringen als kind (al vind ik de psychoanalyse meer dan amusant om lezen), eerder op hun actuele levenssituatie. Maar dunne lippen hebben zeker te maken met het gebruik van de mond in de kinder- en jeugdjaren. En ja, mijn levenservaring en mensenkennis brengen me tot de conclusie dat mensen met dunne lippen inderdaad emotioneel gierig zijn. Je vindt het zelfs terug in het profiel van de militanten van politieke groepen, zowel rechts als links. Bij sommige extreem-linksen zie je direct aan hun lippen dat je bij hen niets te zoeken hebt en dat wordt alleen maar bevestigd bij intenser contact. Vroeger gaf ik dat soort mensen een intellectuele oplawaai, maar dat verergert alleen maar de zaak. Het zijn onverbeterlijke fanatici, zoals ze zich als kind vastbeten in de borst, zo bijten ze zich vast in hun opinies en overtuigingen. Bij Caroline Gennez daarentegen zie je direct dat ze meer geïnteresseerd is in de chemische samenstelling van cocaïne dan in het verschil tussen socialisme en sociaaldemocratie.

Dunne lippen: ze slurpen je op en spuwen je weer uit.

Ik lees ergens op Google:
Dunne lippen, dikke lippen (september 20, 2008)

De stereotype opvatting dat mensen met dunne lippen tot wreedheid neigen, berust op het correct waargenomen feit dat de lippen bij woede versmallen. De fout die hier gemaakt wordt, is dat een uiterlijk symptoom van een tijdelijke emotionele toestand gebruikt wordt als criterium van een persoonlijkheidskenmerk. Zo’n oordeel impliceert dat mensen met dunne lippen er zo uitzien, doordat hun lippen voortdurend in woede versmallen; maar dunne lippen kunnen ook een vast, aangeboren gelaatskenmerk zijn. Het stereotype dat mensen met dikke lippen zinnelijk van aard zijn, is een vergelijkbare misinterpretatie. Het correct waargenomen feit dat de lippen -opzwellend door extra bloedtoevoer - dikker worden bij seksuele opwinding, voert tot een onjuiste beoordeling van een permanent gelaatskenmerk; want ook dikke lippen kunnen een vaste gelaatstrek zijn.
(Uit: Paul Ekman. De leugen ontmaskerd. Uitgeverij Nieuwezijds. Vertaling maarten Van Vreumingen)

De leugen ontmaskerd? Een Amerikaan vertaald door een Ollander en beiden hebben zelf dunne lippen. Precies het zoveelste bewijs dus van de juistheid van de dunne-lippen-theorie. Haha!

.

8 opmerkingen:

cedille zei

Oké, maar let op: welke dikke lippen tegenwoordig zijn silliconenvrij?

Anoniem zei

Naar je foto's te oordelen heb je ook maar dunne lipjes...

eric rosseel zei

ja, daarmee moet ik leren leven. Het is een dramatisch ironisch gegeven. Maar is volgens mijn tandarts de fout van al die pillen die ze me quasi gedwongen lieten nemen destijds, mijn tanden vielen uit waardoor mijn lippen naar binnen vielen en ik overigens bovenaan een prothese moest plaatsen. Maar de verantwoordelijke psychiater heeft van de Orde een blaam gekregen.

Basilius van Zeverkonten-de Pravda zei

Kan een psychiater écht door de Orde tot de orde worden geroepen? Dat geloof ik niet. U moet blijkbaar nog niet al uw invloedrijke vrienden verloren hebben, anders kan het gewoon niet! Die lui doen gewoon wat ze willen.

de zus van Basilius zijn broer haar nonkel zei

Volgens mij is heel dit vertoog over dunne lippen gewoon racistisch.

myriam vermeulen zei

nee hoor, het is echt waar, ik spreek uit ondervinding, mensen met volle welgevormde lippen zijn passievol en bereid om veel te geven, niet alleen in de liefde maar ook gewoon in het dagelijkse leven. Het is begrijpelijk dat mensen met dunne lippen dit moeilijk kunnen aanvaarden maar het is gewoon zo
Denk gewoon nog maar aan de kus; wat kust beter? Volle lippen natuurlijk. Waarom anders zouden zoveel mensen hunnen lippen laten opvullen met siliconen? echt niet voor hun plezier.
Nee, het oogt sensueler en het voelt ook zo.
Het spijt me- that's what it is ;-)

eric rosseel zei

idd Myriam, jammer voor de dunne lippers. maar er zijn dus siliconen. ik zag daarnet op Canvas Van Rossem vs Bogaert van de CD&V: waar is het verschil tussen beiden?

Basilius van Zeverkonten-de Pravda zei

Klopt, Eric, Van Rossem is genereus en dat zie je aan zijn lippen: hij is het vooral met grappige uitlatingen en andermans geld. Dat zie je Bogaert niet zo snel over die dunne benepen lippen krijgen. Ach, die Westvlamingen kunnen mensen zo makkelijk bepraten. Denk aan de vorige premier bijvoorbeeld. 't Zit volgens mij in dat ras.