donderdag 12 maart 2009

Mortierschoten

.

Schrijver Erwin Mortier wordt blijkbaar door kardinaal Danneels geweerd op een Mechels literair eetfestijn. Allez, daar gaan we weer voor een paar dagen 19de-eeuws Vlaams stierengevecht. De petities om te protesteren tegen deze onverdraagzaamheid komen mij al de oren uit.

Erwin Mortier haalde vorig jaar namelijk tijdens een of andere lijkrede voor Hugo Claus zwaar uit naar de kardinaal, die zijn bedenkingen had bij de euthanasie van Claus. Bij mijn weten was de kardinaal ook niet uitgenodigd op de koekenmaaltijd bij Claus' begrafenis.

Mortier lost nu een zwaar schot terug naar de kardinaal. "Dit illustreert nog eens dat als je de machtigen tegenspreekt, zij je zullen laten merken dat ze niet tegengesproken willen worden." De kardinaal machtig? Minder machtig dan Phara de Aguirre, vrees ik. Vande Lanotte had anders de kardinaal in de lente van 2007 zeker gevraagd om in het Antwerpse kiesarrondissement de sp.a-lijst te trekken voor de verkiezingen van 10 juni 2007 (of was het 11 juni?). De sp.a had met de kardinaal alvast niet zo'n beschamende nederlaag geleden als met die Alzheimerverzamelaarster.

Jezus, Karl! En het lawaai van al die mortieren komt in De Morgen rechtsboven op de frontpagina vandaag, nog net zonder foto. Alle filosofie in Vlaanderen gaat in Vlaanderen nu al tien jaar over "menswaardig" sterven in plaats van over het leven. Sterven heeft in Vlaanderen inderdaad "waarde", het is voorwerp van commerce en circulatie niet alleen van ideeën maar ook van geld. Mortier krijgt vast de Arkprijs van het Vrije Woord. Daar zal hij wel een mooi feest mee kunnen aanbieden aan zijn nabestaanden wanneer zijn tijd gekomen is om menswaardig gecremeerd te worden.

Vrijzinnigen: kandidaten blijkbaar om een "kanselrede" te houden in een Mechelse kerk. Poen pakken op alle mogelijke manieren, zo noem ik dat. Ik zal de kardinaal, die ik altijd een veel innemender mens heb gevonden dan dan de laatste drie rectoren van de Vrije Universiteit Brussel samen, een mailtje sturen dan ik Mortier wel zal vervangen met een redevoering over de contradictie in terminis van de term Heilige Geest, met een nawoord over de heidense en dus onheilige geesten die zich nog verborgen houden in zijn tafelbestek. Daar zal hij wel mee kunnen glimlachen. Vooral dat zo voorspelbaar is waar die kanselrede van Mortier zou over gaan, zelfs om te weten op welke kansel Mortier zou gestaan hebben moest je niet eens een ticket kopen. Ik geef de kardinaal gelijk: ik hou ook niet altijd van het voorlezen van telkens hetzelfde gedichtje.

Mortier, in plaats van wat te gaan schrijven op zijn zolderkamertje, haalt op zijn beurt zwaar uit. Ja, ik haal ook wel eens zwaar uit. Dan verwacht ik dat er wel een mortierschot in de omgekeerde richting zal afgevuurd worden. Mortier verwacht blijkbaar dat de kardinaal bukt en op de vlucht slaat als hij een granaat afvuurt. Wie verdraagt hier eigenlijk niet tegengesproken te worden?

De kardinaal nodigt toch uit wie hij wel en niet wil in zijn kerken zeker. Alsof Mortier hier zo maar op mijn balkon een balkonrede zou mogen houden. Mij zal je geen rede zien houden in een kerk. Met kerken, tempels, synagogen en moskeeën wil ik maar één iets doen: platbranden zoals de sansculotten van plan waren. Maar dan in gedachten.

Zielig die vrijzinnigen wiens wereld blijkbaar toch vooral bevolkt wordt door katholieken. Zielig die atheïsten wiens voornaamste bekommernis toch God lijkt te zijn.

Vrijgeestig, Eric

PS: Hopelijk valt de cartoon van Zak toch mee, voor die keer om de drie dagen dat ik een krant koop. En dan nog alleen omdat ze in de krantenwinkel in de weg lag om een pakje Camel te grijpen. Jammer dat dat papier van Le Soir me niet aanstaat en zo'n rare geur verspreidt. Maar eigenlijk zou ik inderdaad beter zoals iedereen een stadskrant kopen. In Mombasa in Kenia. Daar hebben ze zoveel Churches (geen gebouwen, maar sekten en geloofsgemeenschappen) dat je dagen nodig hebt om ze allemaal een mortierschot te geven.

1 opmerking:

Anoniem zei

"Alle filosofie in Vlaanderen gaat in Vlaanderen nu al tien jaar over "menswaardig" sterven in plaats van over het leven." Dat hebt u goed gezien. De vrijzinnige mentaliteit bestaat er tegenwoordig vooral in ervoor te zorgen dat in de rush naar de Ideale Mens die op veertig jaar aan een hartaanval overlijdt, mensen niet zozeer menswaardig leren leven als wel sterven. Er wordt harder geijverd voor abortus en euthanasie op kinderen, bejaarden en psychiatrische patiënten, dan op menswaardig leven.