vrijdag 6 maart 2009

De Prijs van den "Elektriek" en haar Wonderbaarlijke Gevolgen

.
Het schijnt dat met ingang van 1 januari 2009 de elektriciteitsprijzen gedaald zijn met 2.5%. Dat hebben we te danken aan de ineenstorting van de prijs voor een vat ruwe olie, die in de herfst 2008 gezakt is van ongeveer 150 dollar tot nog niet eens 40 dollar. Een daling van 80% dus. 80 (tachtig) percent!!! De elektriciteitsprijzen zijn in België namelijk gekoppeld aan de prijs van de "petrol", zij het met drie maanden vertraging. En zij het dat de Belgische "elektriek" hoofdzakelijk opgewekt wordt in (blijkbaar goed beveiligde) kerncentrales die om te draaien geen druppel olie nodig hebben.

Wat zou er gebeuren indien in dit landje wat meer rechtvaardigheid heerste en de prijs van de stroom om te stofzuigen en de soep te mixen ook met 80% zou dalen? Eerst en vooral zouden de draagmoeders hun kinderen kunnen verkopen aan de helft van de prijs. Ook het surfen naar kinderpornosites zou goedkoper en democratischer zijn, net zoals een hele hoop andere zaken en diensten. Maar laten we het even houden bij onze energieverslindende draagmoeders. Onze Hollandse importeurs van babies zouden een paar dagen langer in Gent en omstreken kunnen rondtoeren. Dat zou een mooie compensatie zijn voor de terugloop van het aantal klanten in de Horeca-zaken waar niet meer gerookt mag worden. Daarmee zouden ook de fiscale ontvangsten van de federale overheid fors stijgen en heel wat meer banken en noodlijdende bedrijven zouden kunnen worden gered.

De overheid zou de economische crisis kunnen aanpakken met gedurfde infrastructuurwerken. Zo zou ze de plannen van zekere bouwaannemers kunnen subsidiëren om ergens doorheen het toch nooit gesplitst rakende kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde een metershoge betonnen muur te bouwen. De Franstaligen zouden dan met tonnen geld over de brug komen om hier en daar in deze muur toch een doorgangspunt te voorzien. Dat naar Molière en Voltaire stinkend geld zou dan weer besteed kunnen worden aan de ondersteuning van de audiovisuele media en de geschreven pers, zodat er geen journalisten moeten ontslagen worden. Integendeel, de onafhankelijkheid van de pers zou voor minstens één regeringslegislatuur nooit zo gevrijwaard geweest zijn. Een hoofdredacteur zou het zich kunnen veroorloven eens met een dure call-girl op vakantie te gaan in plaats van nu te moeten optrekken met één of andere politicus die zijn verblijf, restaurantbezoeken en dure wijn betaalt. En de VRT zou aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht kunnen zeggen: "Zolang u geen 250.000 gevluchte Congolezen mee naar de studio kunt brengen, bel je ons maar beter niet meer op om in Terzake of op De Zevende Dag te komen."

Dat zou op zijn beurt weer vergaande gevolgen hebben. Vermits zonder De Gucht De Zevende Dag niet om aan te zien is, zou dit programma kunnen geschrapt worden. De eucharistieviering in de abdij van Grimbergen zou dan niet om 11 uur moeten stopgezet worden, maar zou op zijn dooie gemakjes kunnen uitlopen tot 13 uur. De draagmoeders zouden dan zien wat er gewordt van de kinderen die ze tegen marktprijs produceren: ze zouden geld kunnen verdienen door de paters van abdijen en kloosters allerhande te chanteren en hun productie van bleke en roze wichtjes kunnen beperken. De Hollandse televisie, van haar kant, zou zich dan ook minder mengen in het soort binnenlandse aangelegenheden waar ze eigenlijk sterker in zijn dan wij.

Belgen, Vlamingen, Walen en Brusselaars zouden eindelijk, na 179 jaar, bevrijd zijn van de kwalijke geur (of het gebrek eraan) van de Hollandse kazen. De Franse kazen zouden onmiddellijk weer de eer en de omzet krijgen die ze op basis van hun intrinsieke kwaliteit verdienen en Sarkozy zou zijn zuivel niet protectionistisch moeten beschermen tegen de vreemde invoer van kwaliteitsloze kazen. Trouwens zou Wallonië, als het regent of als algemene regel, beschutting kunnen zoeken onder Sarkozy's paraplu, plus energie besparen door te genieten van de warmteuitstraling van Carla Bruni. Net zoals in Vlaanderen de temperatuur stijgt onder invloed van Mieke Vogels' warm karakter. Al riskeert een opwarming van onze kustvlakte uit te lopen op een overweldiging van het ganse plat pays door de Noordzee met haar water dat voorheen ijskoud was. En de Brusselaars, die allemaal zonder uitzondering op het 1ste verdiep wonen, zouden eindelijk een Nieuw België kunnen opbouwen dat 10 op 10 krijgt van de Raad van Europa en van de VN-Commissie voor de Mensenrechten.

En Leterme, Van Rompuy, Dedecker en co? Och: er is in Brussel zeker nog plaats voor een Museum voor de Geschiedenis van het Goed Bestuur. De Chinezen, die klaarblijkelijk nooit sterk geweest zijn in zo'n "goed bestuur", zouden stormlopen voor dat Museum en er goede lessen uit kunnen trekken. Met een entree van 5 euro levert dat 5 x 1.5 miljard op: 7.5 miljard! Daar kunnen we toch al een deel staatsschuld mee aflossen. De minimumlonen kunnen verhoogd worden. Evenals de pensioenen van de vergrijsde Belgen (de laagste in Europa blijkbaar in verhouding tot de lonen van de actievelingen). Waaronder het mijne dus!

Kortom, als de prijs van den "elektriek" niet met 2.5% maar met 25% of rechtvaardigheidshalve met minstens een dikke 50% zou dalen, zou het hier all's well that ends well zijn.

Denkt u hier maar even aan als u uw rekening krijgt van Electrabel!

[Bovenstaand bericht is namens NTPA gepost door een medestander, want ik zelf zit voor twee maand in de gevangenis en daar is geen Internet, toch niet voor de gevangenen.]
.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

GRANDIOOS.

eric rosseel zei

Merci. Dat is idd het minste dat je kunt zeggen, ik bedoel uw "grandioos", niet mijn "merci".

cedille zei

en dan zou mens tegen kernenergie (elentriek) durven zijn wanneer het dank zij hun prijsdaling is dat alles peis en vree zou zijn? Laat ons nu eens niet egoïstisch zijn...

de zeggenschap zei

Als straks iedereen zo'n dak met van die voltaïsche dinges heeft, kunnen ze het wel schudden, de tot in de kern van de energie doorgedrongen grootverdieners die aan elk klein peerke hun gestolen laars lappen. Tot dan.