dinsdag 10 maart 2009

Vlamingen Vergapen zich aan de Leegte

.
In het Parijse Centre Pompidou loopt een expositie over Le Vide, de Leegte.

Horden Vlamingen staan klaar om dit exotische wonder te gaan bekijken. Een gezamenlijke opiniepeiling van VRT en NTPA bij 1.000 Vlamingen geeft aan dat de belangstellenden zich in grote getale "boeddhistisch" noemen en fan zijn van de Dalai Lama. Vreemd: boeddhisten zien dagelijks minstens twee keer de Leegte. Wat is mediteren immers dan een geestelijke tocht naar de Leegte (het Nirwana)? Waar hechten boeddhisten immers meer belang aan dan aan de Leegte en aan het Geld (dat net de Leegte vult!). Blijkbaar slagen de Vlaamse in Tibetaanse monnikengewaden vermomde boeddhisten er niet in zich van de volheid, het Geld, te onthechten!

Dus trekken ze dit weekend met een bus gesponsored door de CIA naar Parijs om eindelijk de Leegte te zien en er in de Artshop een plaasteren kopie te kopen om thuis op de schouw te zetten.

In het Frans kennen ze le Vide of le Néant al eeuwen. Niet het Rien, waarmee het VRT-Journaal via het begeleidend liedje van Edith Piaf (Rien, Rien de rien, Non, je ne regrette rien ... en blablabla) weer laat zien wat voor cultuurbarbaren de Vlaamse zijden van het gebouw op de Reyerslaan toch maar zijn! Het Franse "rien" betekent immers net "een ding" (het Latijnse "res" = zaak, rechtsgeding).

De Leegte was één der basisthemata van de eerste Griekse filosofen voordat Socrates de mensen lastig viel en van filosofie kakofonie en volksverlakkerij maakte. Idem voor het Oosterse denken ten tijde van de Boeddha zelf. Ook in de Wetenschap (de wiskunde en de fysica) is de Leegte, the Empty Space, altijd een kernbegrip geweest.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Behalve God woont nu ook de Leegte al in Frankrijk? En de typische pro-Franse propaganda van de VRT lokt nu dus tal van Vlaamse intellectuelen uit de Dansaertstraat (die met de rechthoekige brilletjes die niemand anders draagt) naar de Parijse tentoonstelling, waarna ze terugkeren naar Brussel en zich tegenover de autochtone Vlamingen nog arroganter gaan gedragen dan ze al deden? Ik veronderstel dat de plaasteren kopie die als souvenir kan worden verkocht, van binnen hol is, zoals de meeste plaasteren kopieën?

Boeddhisme ... onthechting ... het doet me denken aan de uitspraak van Dokter Le Compte in een interview jaren geleden. Hij had zich volledig onthecht, zei hij. Geld was niet belangrijk voor hem. Dus waren de kopzorgen bij de bouw van een huis naast zijn al bestaande, voor het atelier van Begga of zo, zorgen voor Begga zelf. Daar hield hij zich dus, onthecht als hij was, niet meer mee bezig. Het doet wat denken aan de cd-verzameling van Kruithof, waar u het al over had. Die man besteedde zijn geld voor vrijetijdsbesteding ook verstandiger dan de werkmens. Ook een vorm van onthechting natuurlijk: niet je hoofd leegmaken voor een spelprogrammaatje op tv zoals de wegenwerker of bouwvakker, maar lekker thuis cocoonen en relaxen met klassiek.

Conclusie: ik ben onthecht want ik heb geld genoeg om geen kopzorgen te hebben.

Anoniem zei

onthechten, de leegte in jezelf ontdekken,ligt wel voor ieder menselijk wezen anders.
Oppassen moet je echter voor de 'mensen' ( of dit nu een Boeddhist, een katholiek of huppeldepup is) die je zeggen hoe je dat moet doen, want die zijn meestal bereid je te bevrijden van datgene dat je het meeste hecht aan de aardse geneugden.