vrijdag 20 maart 2009

Finally: War has come !! (Part II)

"Ze" doen zoals in 1933. Geld drukken. Nu "wij" ook snel maar geld drukken! Dan is de euro weer evenveel waard als de dollar (aan de koers vd Chinese yen uiteraard).
Kortom: "ze" zoeken oorlog of minstens "boel". Daar is veel poen mee te pakken. Meer dan met een vrije markt in ijskasten en goede, slechte of grappige ideeën.

Aanzetten geldpers funest voor dollarkoers
De Volkskrant
Verslaggever Pieter Klok
gepubliceerd op 19 maart 2009 22:54, bijgewerkt op 20 maart 2009 09:25

AMSTERDAM - De dollar is donderdag fors gedaald. De munt verloor in een dag 4 procent van zijn waarde en was aan het eind van de dag nog 0,73 euro waard. De duikeling was te danken aan Fed-president Ben Bernanke, die een dag eerder bekend had gemaakt dat hij de geldpers vanaf nu op volle toeren zou laten draaien.

Bernanke nam de meest vergaande stap die een president van de centrale bank kan nemen. Hij maakte bekend dat hij overheidsschulden overneemt – om te beginnen voor een totaalbedrag van 300 miljard dollar. Dit financiert hij door nieuw geld te creëren. ‘Hij kiest voor de big bang’, zegt Philip Marey, econoom bij Rabobank. De stap werd volgens Marey noodzakelijk, omdat Obama’s stimuleringsplan te weinig effect had. ‘Door politiek geharrewar ging de stevige impuls verloren.’

De Amerikaanse staatsschuld loopt door de economische crisis en de omvangrijke steunmaatregelen voor banken en bedrijfsleven snel op. Het is de vraag of de rest van de wereld, China voorop, straks nog bereid of in staat is die schulden te financieren. Als dat niet zo is, zal de rente snel oplopen, wat de economie verder zou verstikken. Bernanke heeft dit waarschijnlijk voor willen zijn. Door Amerikaans schuldpapier op te kopen duwt hij de rente op langlopende leningen naar beneden. Dat is goed nieuws voor Barack Obama die een lagere rente op zijn schulden hoeft te betalen, maar ook voor huizenkopers, omdat de hypotheekrente mee zal dalen.
De stap van Bernanke is echter niet zonder gevaar. Als hij al te gretig dollars bijdrukt, kunnen internationale investeerders het gevoel krijgen dat de dollar eigenlijk niets meer waard is. ‘De grote vraag is of beleggers het nog vertrouwen’, zegt analist Sep van de Voort van SNS Securities. ‘Dat is ook meteen de enige factor waar Bernanke en Obama geen invloed op hebben.’

Veel zal afhangen van China, dat in totaal 1.500 miljard dollar aan de Amerikaanse overheid heeft geleend. De Chinese premier Wen Jiaboa zei vorige week al tot het Volkscongres dat hij zich ‘enigszins zorgen’ maakt over de grote hoeveelheid geld die China aan de VS heeft geleend.

Het bijdrukken van geld kan op termijn ook tot een torenhoge inflatie leiden. Nu zitten banken nog op hun geld, maar als al het geld dat Bernanke nu in de economie heeft gepompt weer gaat stromen, dreigen snelle prijsstijgingen.

[Het Laatste Nieuws, De Morgen & De Standaard hebben het over een ongeluk op de E40]

Lachen, zei Nietzsche.
Wie niet kan lachen, is geen filosoof
(of philosooph t.a.v. Karin)!

Geen opmerkingen: