zaterdag 7 maart 2009

horrorbooks

.


ik lees momenteel twee horrorbooks tegelijk. een dikkere van 500 blz. waarvan u de titel ook wel kent: Naomi Klein's The Shock Doctrine, over de horror van de laatste 50 jaar. altijd al willen lezen, maar nu pas tijd gevonden om het ook echt te lezen in plaats van zoals iedereen te doen alsof. en daarnaast een iets bescheidener boekje van maar 200 blz: Our Final Century van een wereldvermaard cosmoloog en astronoom, een Brit en dat wil zeggen dat er nagedacht is over wat er geschreven staat. die man heet Martin Rees. en dat boekje, me aangeraden door mijn vriend en vroegere supervisor, prof quantumfysica Diederik Aerts, gaat over de niet altijd gemakkelijk voorstelbare mogelijkheden die de 21ste eeuw biedt, maar vooral over de mogelijkheden dat het verkeerd kan lopen, bedoeld of onbedoeld. het boekje is geschreven voor de mensheid, dus perfect leesbaar voor iemand die tot 15 en zeker voor wie tot 18 naar school is geweest.

iedereen (allez iedereen van goede huize, dus alles - zie: "per abuis" schrijf ik alleS ipv alleN, kan geen toeval zijn gezien het volgende - ten westen van Leie en Schelde) weet dat er rare dingen gaan gebeuren in de 21ste eeuw. het is bv. gedaan met ons "ik" als tussenschakel in onze sensomotoriek (de wijze waarop waarnemingen tot bewegende acties van ons lichaam leiden). wat komt er in de plaats? nobody knows. is het een goede zaak, het verdwijnen van dat Ego? nobody knows. en wat is dat een "goede zaak" in de loop, draf en galop van de kosmos? en wat heeft die ik-verdwijning te maken met de dreigingen die op onze soort rusten? I do not know, ik ben nog maar aan blz. 11 van Martin Rees. er zal in ieder geval anders gefolterd worden dan in Klein's beschrijvingen over het Zuid-Amerika van de jaren 80 en 90 of over het Irak van vandaag. Guantanamo is gesloten, maar dat is misschien heel verdacht: het Amerikaans militair handboek voor ondervragingen gold ook al als enig toegelaten voordat 9/11 eraan kwam.

en nu komen een stel godsdienstgekke Amerikanen de herdenking van de Schipholcrash van verleden week verstoren omdat ze vinden dat die ramp de straf was van God omdat hij moslims en homo's haat. Nederland is volgens hen het land dat het meest gezondigd heeft. en dus komen ze met een spandoek: "Deze ramp is een geschenk van God!". loont het nog de moeite dat ik mijn ontbijt neem of spoel ik maar meteen me zelf door in het toilet: er valt daar misschien meer leuks te beleven dat bovengronds.
.

3 opmerkingen:

cedille zei

èèèèkes, toch niet in 't toilet Eric!

Anoniem zei

Allemaal goed en wel, maar zijn we tenslotte geen masochisten in deze horror na zovele echtscheidingen. Eric, u kon deze namiddag in een lekker goedkoop restaurantje genieten van ook lekkere wijn, met kunstwerken aan de muur, en wij maar wachten, maar wat blijkt? Je hangt achter je scherm de ganse tijd. Foei. En wij zijn dan 'ziek', en geobserveerd. P.Pitteman

eric rosseel zei

sorry, ik had 's nachts mijn schrijfsels verloren, verkeerd gesaved blijkbaar. dus: ik heb dat meteen willen herschrijven, dus ik ben bezig geweest tot zes uur vanmorgen, dan ben ik uitgeput rond 7 uur in slaap gevallen en mijn wekker om 11 uur niet gehoord natuurlijk; sorry, maar morgen komt wel langs